Brytyjczycy jedzą mięso halal, nie zdając sobie z tego sprawy
Brytyjczycy nieświadomie coraz częściej spożywają mięso halal. Takie mięso nie jest zazwyczaj nieoznakowane – ostrzega czołowy weterynarz, były przewodniczący Royal College of Veterinary Surgeons.
Zapewne nie wszyscy konsumenci na Wyspach byliby zachwyceni, gdyby dowiedzieli się o tym, z jakiego źródła pochodzi mięso, które spożywali.
Lord Trees, były przewodniczący Royal College of Veterinary Surgeons, powiedział, że mięso halal lub koszerne można znaleźć głównie w mięsnych zapiekankach i daniach gotowych.
Brytyjczycy spożywają takie produkty nie zdając sobie sprawy, że mięso zawarte w nich, pochodzi z uboju rytualnego. Problem mięsa z uboju rytualnego dotyczy głównie baraniny oraz drobiu.
„Trudno jest zidentyfikować pochodzenie mięsa, gdy przechodzi ono przez wielu producentów. Różne części zwierząt trafiają do różnych przetwórni, nawet do różnych krajów. W ostatecznej formie pojawiają się jako placek mięsny lub gotowy posiłek” – wyjaśnia Trees.
Lord Trees publikując w czasopiśmie „Vet Record”, zwrócił uwagę, że wielu ekspertów domagało się już zmiany prawa, aby wszystkie zwierzęta były ogłuszane przed zabiciem.
Wiele organizacji alarmuje, że zabijanie zwierząt bez ich wcześniejszego ogłuszania jest okrutne i powoduje niepotrzebne cierpienia. Pamiętajmy, że w przypadku uboju halal zwierzę zwrócone jest w kierunku Mekki, wykrwawia się nie będąc wcześniej otumanione, a jego gardło poderżnięte jest głęboko, aż do kręgów i przecięte są wszystkie narządy.
Dane z Agencji Standardów Żywności opublikowane na początku tego miesiąca pokazały, że liczba owiec z uboju rytualnego podwoiła się w ciągu sześciu lat, do ponad trzech milionów sztuk.
źródło: dailymail.co.uk
Materiał chroniony prawem autorskim. Kopiowanie treści bez pisemnej zgody wydawcy zabronione.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.