Włochy: Restaurator oskarżony o „kulinarny rasizm”

Właściciel jednej z włoskich restauracji został oskarżony o kulinarny rasizm. Wszystko przez to, że reklamował swoją firmę jako miejsce ze stuprocentowo włoskim personelem.

Giorgio Nalina jest właścicielem lokalu w Mogliano nieopodal Treviso. Oskarżono go o rasizm po tym, jak w reklamie restauracji znalazła się informacja o stuprocentowo włoskim personelu. Wiceburmistrz miasta zażądał usunięcia niepoprawnej politycznie informacji, sprawą zajęły się również włoskie media.

Także najlepsze włoskie restauracje znane na całym świecie mają zagraniczny personel. Jaki to ma związek z jakością oferty? – pytają członkowie lokalnego stowarzyszenia usługodawców.

Wiceburmistrz Daniele Ceschin jest oburzony i zapewnia, że miasto jest otwarte i gościnne. Sam restaurator nie widzi w swojej reklamie niczego złego.

Nie ma w tym żadnego rasizmu. To nie jest przekaz prawicowy, to tylko stwierdzenie faktu. Obecnie mam wyłącznie włoski personel. To część naszej kultury kulinarnej. Aby osiągnąć włoską jakość, potrzebny jest Włoch – tłumaczy.

Za Naliną ujął się Roberto Calderoli, wiceprzewodniczący Senatu. Nasze produkty i nasi rzemieślnicy słyną w każdym zakątku globu, tylko nie u nas, bo kiedy szczycimy się naszymi osiągnięciami, uchodzimy za rasistów – stwierdził.

źródło: parezja.pl

35 komentarz do “Włochy: Restaurator oskarżony o „kulinarny rasizm”

  1. ( „Kiedyś były lepsze czasy / Drogi wiodły poprzez lasy … ” )
    – Oj makaroni , tak nie wypada . To nie te czasy , musisz sie integrować ze wszystkimi zgodnie z życzeniem , a jak nie to zgodnie z nakazem/przymusem rządzących lewaków .

  2. My Polacy w Szwecji i w Danii powiadamy ,, kupujesz kebaba to osiedlasz Araba !! . Nie przekonanych wystarczy że araby nas nie nawidza i wszystko może być w kebabie.
    Sam rasizm jest Cnotą białej rasy !! lewactwo usilnie wmawia nam że to coś złego…

  3. Nie rozumiem.jak w USA lewica stwierdzila że tylko murzyn może prowadzić kuchnie afrykańskie a chińczyk chińskie bo oni się na tym znają najlepiej ( koszenie białej konkurencji ) to jest ok.jak jest to stosowane przez białych to już znów nie ok.

    1. @Aga
      A ja czytałem przypadkiem w gie wyborczym jak po wybuchu kryzysu ,,uchodźczego” lewak z germanii mówił, że araby w Berlinie są super, bo bez nich nie byłoby kebaba. Sami się już gubią w swoich krętactwach.

  4. Tak, tak!…Oskarżyć ciasto na pizzę – bo jest zbyt białe tak samo oskarżyć wszystkich nie opalonych za rasizm bo są zbyt biali itd. Wtedy dla islamskich podnóżków będzie dobrze?

  5. Mam! Wiem, jak może to obejść. Może na przykład wystawić tablicę z napisem: dzisiaj gotują dla Państwa i obsługują … i tu wymienić tylko same imiona albo z nazwiskami, jeśli pracownicy się zgodzą. Wszyscy załapią o co chodzi.

  6. Myślałem, że oskarżenie o rasizm dotyczyło tego, że w menu miał dwa rodzaje pizzy frutti di mare: pierwszą pizzę special z krewetkami północnymi z Atlantyku pachnącymi morzem i glonami, a drugą economic z krewetkami śródziemnomorskimi o aromacie taniego, chińskiego pontonu utuczonymi na murzyńskiej padlinie z dna Morza Śródziemnego.

    1. To zanim obsobaczy cie zachodnie lewactwo zrobią to szybciej rodzimi strażnicy poprawności , chyba całe Peło z tęczowymi i feministkami , a gadzinowe gazetki Szechtera lub Lisa też chętnie swoje dołożą . Gdybyś jeszcze napatoczył sie pod Pedałenowską kamere to oni też ci nie darują .

      1. Mam ich w piździe. Zawsze latam 11.11 z flagą po Wrocławiu. I latał będę. Teraz jeszcze mnie to „rozjuszyło” do reszty. A te gnidy o których piszesz są twardzi tylko i wyłącznie jak siedzą przed PC i „ktoś” poda im dokładne dane + ewentualne zarzuty do postawienia. Jak by byli tacy hardzi to widywali byśmy ich na zgrupowaniach w PL.

  7. Nie wiem czy to jest cos co mozna nazwac rasizmem, kuchnia włoska ma swoją specyfikę tak samo jak grecka, niemiecka i każda inna, ludzie powinni mieć wybór czy chcą jeść dania przyrządzane przez rodowitych włochów czy nie, jaki kurr… w tym rasizm ?

  8. To nie jest żaden rasizm. Już tych muzułmanów to tak wali w dekiel z tym ich rasizmem, że aż śmiech czytać. Ciekawe, że akurat oni czuli się oburzeni. czemu skargi nie wnieśli mieszkający we Włoszech inni cudzoziemcy, tylko muzole. Oni zawsze wietrzą rasizm i ksenofobię. Nie pomyśleli, że w ten sposób restauracja daje do zrozumienia, że włoskie potrawy przygotowują Włosi? Kiedyś, jak mieszkałem w Polsce była mała knajpka (taki ogródek letni), gdzie potrawy smażyła Wietnamka z mężem (też Wietnamczykiem). Robili smacznie i egzotycznie. Ale potem jak się dorobili, zatrudnili Polaków. I żarcie się popsuło. Polacy nie potrafili dobrze gotować wietnamskich potraw, bo po prostu nie ich kuchnia. Jedzenie było już inne i nie tak pachnące jak przygotowane przez ludzi, którzy całe życie gotowali po wietnamsku. Polakom się pokazało jak gotować, ale brakowało im lat doświadczeń i smaku, jak właściwie przyprawić. Wietnamczyk jak smażył warzywa w woku, wiedział które się ile i jak smaży, przesuwał po ściankach, odsuwał jedne gdzie roręcej, inne gdzie zimniej. Dzieki temu wszystko było jednakowo chrupoiące. Polka wrzuciła ta łuszcz, posmażyła i wyłożyła. Cebula spalona, marchewka surowa, a jeszcze inne warzywa za miękkie.

  9. „Nie ma w tym żadnego rasizmu. To nie jest przekaz prawicowy” A od kiedy przekaz prawicowy to rasizm? Widać restaurator niewiele się różni od idiotów go oskarżających.
    Ps
    Je..ć poprawność polityczną.

  10. To się nazywa szukanie dziury w całym i za wszelką cenę szukanie rasizmu tam, gdzie go nie ma. Ktoś po prostu chciał zaistnieć na polu walki o tolerancję a ofiarą padł restaurator. Ja nie widzę w tym nic rasistowskiego. Włoska restauracja to i włoska obsługa. Chłop chciał podkreślić, że u Niego włoskie potrawy faktycznie gotują włoscy kucharze. I ma rację, że chce do pracy ludzi obeznanych z tą kulturą kulinarną i wychowanych na niej. Nie trzeba ich uczyć smaków i przepisów, zapoznawać z całą tradycją. Skoro wychowali się na tym to wiedzą co do czego się dodaje, co z czym współgra, co się kryje pod daną nazwą czy jakie wino pasuje do danej potrawy.
    Ale lewakom to przeszkadza, najlepiej jakby zatrudnił arabów i murzynów to by było nowocześnie i postępowo. Co z tego, że nie znają tej kuchni, że nie wiedzą nic o włoskich kulinariach czy też nie mogą pracować z wieprzowiną ze względu religijnego. W końcu dla postępowej UE ważne żeby była multikulturowość personelu, bo co tam jakość usług.
    I człowieka starającego się utrzymać włoski klimat restauracji robi się rasistę. A ciekawe co by powiedzieli jakby muzułmanin w barze z kebabem się reklamował, że ma w całości arabski personel?

    1. Jak to co? Byłby postępowy, nowoczesny i przyjazny dla cudzoziemców, a kuchnia najwyższej jakości!
      STOP Z KSENOFOBICZNYM KEBABEM XD
      Oczywiście żartuję. Pamiętajmy, że lewica dba o prawa mniejszości, nie większości. W tym cały sekret. Ich jest mniej (jeszcze), więc mają prawo do wszystkiego

  11. Zdaniem lewakow nalezy wstydzic sie swojej narodowosci i skrzetnie ja skrywac. To samo dotyczy chrzescijanskich przekonan. Nalezy dac odpor tym lewackim bredniom, z cala stanowczoscia. W cywilizowanych krajach nie ma miejsca dla Marksizmu.

  12. Zauwazcie jak tam pilnuja tych Wlochow, zeby nie wybuchla rewolta od zwozenia negroidow. Nawet takich dupereli sie czepili. Wiedza, ze spoleczenstwo tylko czeka na iskre zapalna, a wtedy caly biznes przemitniczy padnie na pysk I nie zarobia przeytnicy, kosciol, politycy. A taki ladny boizns sie kreci, kazdy ma swoja dzialke od Angeli.

Dodaj komentarz